FinPoint.bg-Konsultacia-LichniFinansii-Creditirane-Kalkulator-Kreditirane

Петте най-чести грешки при ползването на кредит

„Изгоден кредит или лизинг“

Когато търсим финансова помощ и подкрепа, без значение дали за лични потребности или за бизнес начинание.

Ползването на кредит може да бъде една от най-бързите и лесни опции, съответстващи в най-висока степен на целта и нашите предпочитания.

От друга страна това също изисква необходимата подготовка и отговорен подход, тъй като неподходящото приложение на кредита. И/или неговите условия могат да доведат до негативен ефект за нас и за начинанието, което сме предприели.

Да, статистиката показва, че много хора допускат грешки при тегленето на кредит.

А те от своя страна могат да предизвикат финансова криза. За това в тази статия ще разгледаме петте най-чести грешки, които със сигурност можем да избегнем.

  • Не сравняваме предложенията на различни кредитодатели

Първата грешка, която се допуска е да не се сравнят предложенията на различни кредитодатели.

Всеки кредитодател има различни условия, лихви, такси и изисквания, които могат да се различават значително. Ако не сравните предложенията на различни кредитодатели, може да платите много повече, отколкото е необходимо.

Наистина този процес отнема време и изисква определени познания, за да се съпоставят коректно различните оферти. Именно тук е мястото да се обърнем към кредитните посредници – експерти. Които могат на достъпен език да представят анализ на различните оферти и да помогнат при избора на най-доброто предложение

  • Взимаме по-голям кредит, отколкото е необходимо

Много хора правят грешката да вземат по-голям кредит, отколкото е необходимо. С идеята – да са сигурни, че средствата ще са достатъчни и дори да останат:

„все ще ги вместим в нещо“.

Такъв подход води до увеличаване на разходите за лихви и такси, до утежняване на семейния бюджет в дългосрочен план и до разходи. Които не са належащи, но просто ги извършваме, защото имаме пари за тях.

Да, важно е и да не се окажем с по-малко средства отколкото са необходими за съответния разход, инвестиция и пр.,. Т.е. изтегления кредит да не се окаже по-малък от необходимото и да се чудим откъде да осигурим още малко допълнителни средства.

Затова преди да кандидатствате за кредит, определете точно колко пари са ви необходими и се придържайте към тази сума.

  • Не се запознаваме с условията на кредита

Трета често срещана грешка е да не се четат условията на кредита преди да се подпише договор за кредит.

В условията на кредита може да има допълнителни такси, които така ще останат „скрити“ за кредитополучателите. Условия и ангажименти при неизпълнението на които кредиторите имат право да увеличат цената по кредита (например да увеличат лихвата, поради неизпълнение на конкретно условие).

Всичко това би довело до увеличаване на разходите за кредитополучателите и до усещането, че сте излъгани.

Затова е важно да прочетете и разберете условията на кредита преди да го подпишете.

И тук отново ще ви посъветвам да потърсите съвета на специалист, който да разкрие всички тези детайли, така че да вземете най-доброто решение и да сте подготвени в максимална степен за всякакви неблагоприятни изненади.

  • Закъсняваме при изплащане на вноските

Често ставаме свидетели на разсъждения от типа, че ще внесем вноските до няколко дни след падежа, следващия месец и пр.

Не рядко с аргумента – „Нали си плащам“.

Може и така да е, но с такъв подход се случват следните няколко неща:

На първо място сами оскъпявате кредита си. Дори и да сте го договорили с много добри първоначални условия, при всяко закъснение, кредитора начислява т.нар. лихва за просрочие или наказателна лихва.

Някои кредитори прилагат и такси, свързани с действията, които предприемат, за да ограничат негативните ефекти за тях от вашето закъснение.

Така вместо кредит с добри условия имате вече един скъп кредит, който още повече утежнява вашето финансово положение.

На второ място закъсненията водят до влошаване на вашия кредитния рейтинг и история. С други думи информацията за вас в централния кредитен регистър на БНБ ще отразява тези закъснения, което ще доведе до по-трудно получаване на следващ кредит или най-малкото този следващ кредит няма да бъде с добри условия.

Защото следващия кредитор следи тази история.

Затова е важно да се уверите, че доходите са достатъчни за редовно плащане на вноските  навреме, избраната дата на погасяване е подходяща спрямо датата на която получавате заплата, имате достатъчно средства в т.нар. резервен фонд.

Ако не сте се организирали по подходящ начин или не сте стартирали изграждането на резервен фонд – обърнете се към финансов консултант, за да получите професионален съвет по какъв начин най-ефективно можете да го постигнете.

  • Не сме изчислили общите разходи на кредита и/или инвестицията

Както когато теглите кредит, трябва да имате предвид, че разходите за кредита включват не само лихвите (много е важно да не се доверяваме на първата попаднала пред погледа ни реклама за „промоционални“ условия).

А също и такси за обработка на заявката,

такси за ранно погасяване на кредита, такси за управление на кредита и др., така и да отчетем допълнителните ангажименти при покупката или инвестицията.

Например, покупката на един луксозен нов автомобил дори и с изгоден кредит или лизинг, не включва само тези разходи и в периода на експлоатация ще натовари допълнително вашия бюджет.

Или едно инвестиционно бизнес решение може да наложи осигуряването на допълнителен оборотен капитал, за да се реализира в оптимална степен инвестицията.

Затова обсъдете тези разходи и ангажименти с вашия финансов консултант, предвидете общите разходи по кредита или финансирането и така наистина ще бъдете добре подготвени.

Ще избегнете предвидимите грешки и наистина ползването на кредита ще бъде лесно и полезно за вас.

В заключение, тегленето на кредит може да бъде полезно за решаване на финансови проблеми и посрещане на нужди, но само ако се прави по правилен начин.

Затова, преди да теглите кредит, трябва да сравните предложенията на различни кредитодатели, да определите точно колко пари са ви необходими. Да прочетете и разберете условията на кредита, да плащате вноските навреме и да изчислите общите разходи на кредита.

Ако не се чувствате подготвени и уверени да анализирате всички аспекти от една така сделка, ние ще ви помогнем. Но вземете информирано решение за да се предпазите от финансови проблеми.

Вместо тях, постигнете финансова стабилност.