Колко важен е индивидуалният кредитен профил

Покупката на имот – действие, което ни поставя пред много въпроси и е дин от тях е: кога да се обърнем към финансов консултант и колко важен е индивидуалният кредитен профил

Търсенето и намирането на подходящ имот е процес, който завършва с разплащането по сделката за придобиване.  В този процес обаче има още един, ключов етап – осигуряване на финансирането за сделката. Всъщност този етап е може би най-продължителния и стартира още от самото начало на процеса за сдобиване с мечтаното жилище. И завършва с ипотечен кредит за покупката на имота.

В дългогодишната ми практика на финансист имам много случаи на клиенти, които се появяваха в офиса (или направо в банковия клон) вече харесали имот. Но без никаква идея могат ли да си го позволят и как ще се реализира тяхната мечта. С други думи – не малко хора слагат „каруцата пред коня“ (нашенска поговорка, която за разлика от други, е вярна…). И – не, не мога да зарадвам всички. Нерядко при този объркан подход, мечтата за бърза имотна сделка се стопява като „мартенски сняг през април“.

Затова и нашият основен съвет при търсенето на имот е да започнете с консултация с вашия финансов консултант!

Добрият професионалист разполага с достатъчно опит, експертиза и инструментариум, за да изготви кредитен профил (можете да заявите консултация за кредитна оценка тук).

Заедно с него да се обедините около разумния размер на финансова сделка. Съветът ще включва подходящо по размер кредитиране, а също и действия, които да предприемете докато търсите жилище.

Какво е кредитен профил ли?

Терминът се използва често от икономисти и кредитни консултанти, и навлезе в практиката при подготовката на клиенти за кредит. Не сме сигурни обаче, че извън официалните институции, кредитните консултанти изготвят задълбочен, макар и неофициален, кредитен профил на клиентите си.

И така – кредитния профил или кредитния рейтинг представлява комплексна оценка на ниво клиент или семейство. В него оказват влияние множество фактори и като минимум трябва да включва следните:

  • демографски характеристики (образование, семейно положение, местоживеене);
  • финансови факти (възнаграждение, източник на доходи, налични активи);
  • кредитна история (съществуващи кредитни продукти, информация за изплащането на активните и погасени кредити, брой кредитни продукти);
  • поведение и взаимоотношения (продължителност на трудова заетост и честота на смяна на работа, обслужваща банка, период на заетост и др.)
Кредитният профил не е статичен

Поведението и действията на всеки индивид влияят върху него и той може да се подобрява. Разбира се може да се променя и в негативна посока. Затова навременната консултация е ключов елемент от добрата финансова култура, и в частност – важен и първоначален етап в процеса по търсене и намиране на имот.

Нашата препоръка е (най-малкото) едновременно с решението да търсите активно имот, да организирате среща с добър (задължително – добър) консултант. Сигурни сме – платената комисиона или такса за консултацията ще се окажат едни от най-разумно похарчените средства от ваша страна!

Още един важен съвет – в случай, че кредитният ви рейтинг е нисък и повечето консултанти оценяват шансовете ви за минимални и дори нулеви – знайте, че не всичко е загубено. Ние, от FinPoint, сме разработили услуга с която в сравнително недълъг срок ще подобрите значително кредитния си рейтинг. Разбира се, изисква се желание да започнете и дисциплина, за да следвате стриктно плана, но усилието си заслужава и в бъдеще ще си спестите хиляди грешно дадени средства за скъпи кредити, заеми от неофициални институции и лица и др. Повече за нашата услуга „Кредитен рейтинг“ ще разберете на този линк.

Но да се върнем към основната тема – какво ще спечелите от навременната среща с финансов консултант?
  • На първо място реалистична представа за вероятността да получите кредит и възможният му размер. С други думи – ще имате яснота в какъв ценови диапазон да търсите имот.
  • Едновременно с това ще знаете къде във вашата кредитна оценка се виждат „грапавини“ и кои от тях можете да „изгладите“, така че да увеличите шансовете си да получите подходящ кредит.
  • Ще си осигурите професионален консултант, който ще бъде до вас през целия процес – до финализиране на сделката по придобиване на имота, а дори и след това.

Със сигурност този поход ще ви предпази от това да влезете в неразумна сделка и да загубите пари от нея, както и ще ви спести време да оглеждате и преговаряте за имоти, които не са за вас.

Нашите експерти са на разположение, за да обсъдим заедно възможностите пред вас.

Започнете процеса сега и заявете изготвяне на кредитен профил от FinPoint, който без да е официален рейтинг, ще ви даде детайлна представа за възможността да получите търсения кредит.